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For as long as I can remember, my parents’ pantry has been filled with homemade jams. Mum would get a whole bunch of fruit from the trees and bushes in our backyard, would swap with neighbours or family members and make jam all summer long. Her jams are the best; over the years she’s come up with some amazing, tasty blends. I’m now trying to keep the family tradition alive and make my own jam whenever I can.

D’aussi loin que je me souvienne, en grandissant, il y avait toujours un placard de la maison rempli de confitures faites par ma maman. Elle utilisait les fruits du jardin, faisait des échanges avec les voisins ou la famille et cuisinait ses confitures tout l’été durant. Ces confitures sont les meilleures ; au fil des années, elle a invité des mélanges de fruits absolument délicieux. Je me suis désormais donné comme mission de continuer la tradition familiale et faire toutes nos confitures moi-même.

Homemade Jam (3)

The ‘recipe’ below is what I’d call a standard recipe for any kind of jam. It’s more of a guideline, really. I’ve made a strawberry and a plum batch this year, but you can use it with whatever fruit you want; you can mix different fruit too, if you like. Making jam, I find, is more about experimenting with the process than following an exact recipe.

La ‘recette’ ci-dessous est ce que j’appelle une recette de base, qui peut être utilisée pour tout type de confiture traditionnelle. C’est plus un guide, à vrai dire. Cette année j’ai fait une tournée de confiture à la fraise et une à la prune, mais vous pouvez utiliser cette recette pour d’autres fruits ; vous pouvez aussi faire un mélange de fruits, si vous le désirez. Faire de la confiture, je trouve, est surtout une manière d’expérimenter avec le procédé, plutôt que de suivre une recette exacte.

Homemade Jam (2)

Homemade Jam

Ingredients

  • 1kg fresh fruit, stoned and quartered
  • 800g sugar*
  • ¼ cup lemon juice

Place the ingredients in a large pot (ideally, they will fill only 1/3 of the recipient, half at the most) and place over low-medium heat. Bring to the boil gently, stirring occasionally until the sugar’s dissolved. Reduce to low heat, add the pectin if you’re using it and let it cook for an hour or two.

To check if the jam is ready, put a small drop on a plate and place in a fridge for a minute. Take it out of the fridge and tilt the plate at a 45 degree angle. If the drop of jam stays in place or runs down the plate slowly, it’s cooked. If it runs straight down the plate immediately, then add a bit of pectin and let it cook a little while longer before repeating the test.

Turn the heat off, fill your sterilized jars with the jam and let it sit for 15 minutes before putting the lids on. Let it cool completely before sticking the labels on.

I hope you have fun making jam and let me know if you have some great fruit combos that I can try. Bon appétit!

*You can use a special jam sugar which can be found at any supermarket. It tends to be a bit pricey though, so I prefer using my regular (raw) sugar and add some JamSetta (or any other kind of pectin agent in powder form). As a rule, I use half a sachet (25g) of JamSetta per kilogram of fruit, but as I said before you might need to experiment with it a little as different types of fruit might require different amounts.

Homemade Jam (1)

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Confiture Maison

Ingrédients

  • 1 kg de fruits, coupés en quartiers
  • 800g sucre*
  • 60ml jus de citron

Placer les ingrédients dans une large casserole (il est préférable que les ingrédients ne remplissent qu’un tiers du récipient) et faire cuire à feu doux/moyen. Amener à ébullition doucement, mélangeant de temps en temps, jusqu’à ce que le sucre soit dissoud. Réduire à feu doux, ajouter la pectine si besoin et laisser cuire pendant 1h ou 2.

Pour vérifier si la confiture est prête, placer une goutte sur une assiette et mettre au frigo pendant une minute. Sortir du frigo et incliner l’assiette à 45 degrés. Si la confiture reste en place ou descend très doucement le long de l’assiette, la confiture est prête. Si la confiture coule immédiatement le long de l’assiette, laisser cuire pendant encore 30 minutes avant de répéter le procédé. Ajouter un peu de pectine si nécessaire.

Eteindre le feu, puis remplir vos pots stérilisés et laisser tels quels pendant 15 minutes, puis mettre les couvercles. Laisser refroidir complètement avoir de coller les étiquettes.

Amusez-vous bien à faire votre confiture maison, et si vous avez des mélanges de fruits à me recommander, n’hésitez pas. Bon appétit !

*Vous pouvez utiliser du sucre spécial confiture, trouvé dans tout supermarché. Mais comme ce sucre est assez cher ici, j’utilise du sucre normal et ajoute de la pectine en poudre (voir paquet pour instructions et quantités).

Homemade Jam (4)

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