*La version francaise se trouve plus bas

Here’s another cake that my mother-in-law made when she stayed with us recently that was absolutely fabulous. I added it to my ‘tried and tested’ recipe folder and just wanted to share it with you.

Sour Cherries & Almond Cake

Cherries Almond Cake (2)

Ingredients:

    • 1 jar sour (Morello) cherries
    • 160g butter
    • ¾ cup caster sugar
    • 2 eggs
    • 1 teaspoon vanilla
    • 1 ¼ cups plain flour
    • 1 teaspoon baking powder
    • 1 teaspoon cinnamon
    • 100g almond meal, lightly toasted
    • 1/3 cup orange juice

Cherries Almond Cake (1)

Line the base of a 20cm round pan and grease the sides. Preheat your oven to 180 degrees C.

Beat sugar, butter and vanilla together. Add eggs and beat.

Sift the dry ingredients and add.

Add the almond meal and the juice and mix well.

Place a layer of sour cherries on the bottom of the tin. Pour the mixture on top.

Bake for 45 minutes or until skewer comes out clean. Leave it to cool for 5 minutes, then return and place on a plate, so that the cherries end up on the top.

You can make a sauce from the liquid from the cherries, sugar and cornflour to go with it. Quantities will depend on how much liquid you get from the cherries but to give you an example, for 1.5 cups liquid, I used ½ cup sugar and 1 tablespoon of cornflour.

Note: You can try a different but just as delicious version of this cake by not putting the cinnamon in.

Cherries Almond Cake (3)

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Gâteau à l’amande et aux cerises amères

Ingrédients : (1 tasse = 250ml)

  • 1 bouteille de cerises amères en jus
  • 160g beurre
  • ¾ tasse de sucre
  • 2 œufs
  • 1 cuill. soupe d’extrait de vanille
  • 1 ¼ tasse de farine
  • 1 cuill. café de levure chimique
  • 1 cuill. café de cannelle
  • 80ml de jus d’orange
  • 100g d’amandes en poudre, légèrement toastées à la poêle

Placer du papier alimentaire au fond d’un moule à gâteau de 20cm de rond et beurrer les bords. Mettre le four à chauffer a 180 degrés.

Battre le sucre, beurre et extrait de vanille ensemble. Ajouter les œufs et bien mélanger.

Tamiser la farine, levure et cannelle et ajouter au mélange.

Ajouter les amandes en poudre et le jus d’orange, bien mélanger.

Placer une couche de cerises au fond du moule et recouvrir avec le mélange. Cuire au four pendant 45 minutes environ.

Pour accompagner, vous pouvez faire une sauce avec le liquide des cerises, du sucre et de la maïzena. Les quantités dépendront de combien de liquide vous avez, mais pour donner un exemple, pour 375ml de jus, j’ai utilisé 125ml de sucre et une cuill. à soupe de maïzena.

Note : Pour une version différente mais tout aussi délicieuse, vous pouvez tout simplement ne pas mettre de cannelle.

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